„УЛАГАЊЕ У ОБРАЗОВАЊЕ И СПОРТ ЈЕ НАША СТРАТЕГИЈА“
19.02.2014


Министар омладине и спорта Владе Републике Србије Вања Удовичић и председник Градске општине Палилула-Ниш Бобан Џунић, обишли су основну школу Краљ Петар-Први у насељу Паси Пољана, где су након фискултурне сале,  по пројекту општине Палилула изграђени спортски терени на отвореном простору, површине од 4.400 квадратних метара (за одбојку, кошарку и рукомет; тениски терен, трим стаза, стаза за скок у даљ, атлетска стаза) кроз ИПА програм прекограничне сарадње Бугарска–Србија.

Према речима министра Вање Удовичића, важност постојања оваквих објеката је огромна, јер омогућује правилан развој деце.

„Ово је прави пример којим треба да крену и остале општине у целој земљи и који треба да истичемо сваки дан. Овакви мултидисциплинарни терени ће засигурно изнедрити будуће шампионе и дати велика имена у спорту, али је много битније да деца не буду на улици, да имају где да се баве рекреацијом и проводе слободно време и да могу да раде на себи. Сви знају да је улагање у образовање и спорт најквалитетније улагање. Ја као министар поздрављам сваку овакву акцију и општину која је то организовала. Ово је охрабрење за све нас и даје нам наду да у Србији ипак могу да се рађају велике спортске наде“, рекао је Удовичић и најавио будућа улагања у спортску инфраструктуру у целој земљи. У наредном периоду ће бити завршена прва фаза атлетске дворане и започете две кошаркашке дворане у Београду, али и многи мултидисциплинарни терени широм Србије. „Сматрам да је неопходно да деца имају простор да се рекреирају и проводе своје слободно време, и желимо да им то омогућимо у свим већим и мањим градовима. Од велике је важности за Србију да се деца баве физичком културом, јер имамо разочаравајуће податке где свакодневно слушамо о повећању гојазности код деце, равним стпалима, кривој кичми и мислим да се није систематски бавило развојем деце, поготову физичком културом. На то баца акценат цело министарство и ја као министар, и у наредном периоду ћемо се позабавити баш тим проблемом, а трудићемо се и да проблеме који су пред нама решавамо, а не да окрећемо леђа или жмуримо пред њима“, највио је министар Удовичић.

Спортски комплекс испред истуреног одељења ОШ „Краљ Петар Први“ у Паси Пољани се простире на 4.400 квадратних метара, има терене за одбојку, кошарку и рукомет, тениски терен, трим стазу, стазу за скок удаљ и атлетску стазу.

„Изузетна ми је част и задовољство што је данас са нама министар Вања Удовичић, врхунски спортиста и узор свој деци. Знамо да је са ових простор потекао и Драган Стојковић Пикси и надам се да ће ова деца знати да искористе ове терене да се развијају у спорту. Захваљујући ИПА програму и Европскј унији и нашем пројекту „Модернспорт“ добили смо одговарајућу спортску опрему и реквизите али и нова игралишта. Вредност ових радова је нешто око 220.000 евра, а терене смо урадили у веома кратком року. Имали смо одређених проблема око комплетирања документације коју смо наследили од претходне власти, али смо и овај проблем решили уз помоћ града и европских фондова. Наставак ових активности које су биле обухваћенењ пројектом „Модернспорт“ биће набавка спортске опреме у вредности од око 140.000 евра за осам школа са територије општине Палилула“, рекао је Бобан Џунић, председник ГО Палилула и додао да ће се овај нови пројекат реализовати у сарадњи са општином Своге и бугарском фондацијом „Спорт без граница“. (ЕКОполис, Д.Видојковић)